Logo ASU
Astronomický ústav 
Akademie věd České republiky
Logo AV

Pravidelný seminář 2. 4. 2001


Pozvánka na pravidelný seminář AsÚ AV ČR

který se koná v pondělí dne
2. dubna 2001
 

v nové seminární místnosti AsÚ v Ondřejově
(budova starého výpočetního střediska)
 

PROGRAM:

13.00 odborná část

14.00 přestávka/káva
14.20 obecná část - informace z vedení ústavu

V odborné části vyslechneme informace ze stelárního oddělení, a to:

1. Novinky z oddělení (RNDr. Jiří Kubát, CSc.)

2. Dvojhvězdy typu phi Per (Be&sdO)

RNDr. Stanislav Štefl, CSc. 

Phi Per byla donedávna jediným pozorovaným systémem v důležité fázi vývoje těsné dvojhvězdy, kdy kolem primární hvězdy typu Be pozorujeme disk vytvořený přenosem hmoty od sekundární hvězdy, která při expanzi dosáhla Roschovu mez a kterou nyni představuje pouze obnažené horké heliové jádro. Optické i UV spektrum phi Per představuje komplex proměnných čar a komponent vznikajících v různých částech dvojhvězdy. Původ a mechanismus vzniku některých z nich, především pekuliárních emisních komponent ve dvou čarách He I, nebyl téměř 10 let po jejich objevu spolehlivě vysvětlen.

phi Per byla předmětem studie provedené ve spolupráci s německými astronomy (Štefl, Hummel, Rivinius 2000, A&A 358, 220). Pomocí spektrografu Heros byla emisní komponenta He I, jejíž změny sledují orbitální periodu, identifikována v dalších čarách He I. Analýza spektroskopických charakteristik profilu He I 6678, získaných během devadesátých let pomocí ondřejovského 2m dalekohledu, potvrdila, že dřive publikované hypotézy o jejich vzniku jsou neuspokojivé. Byl navržen nový model, ve kterém emisní komponenty He I vznikajá v části cirkumstelárního disku kolem primární Be hvězdy, která je excitována zářením horké sekundární hvězdy. V další práci (Hummel & Štefl  2001, A&A 368, 471) jsou pro tento model emisní profily komponent He I 6678 vypočteny při zahrnuti fyzikálně konzistentního modelu cirkumstelárního disku. Metodou matematické minimalizace rozdílu mezi profily vypočtenými a pozorovanými současně v deseti fázových binech byly odvozeny geometrické parametry oblasti jejich vzniku.
  
Z hlediska vývoje dvojhvězd je důležité nalézt a studovat další dvojhvězdy ve stejné vývojové fázi. To je velmi obtížné v pozemské spektroskopii, neboť v optickém spojitém spektru je heliová hvězda zcela přezářena primární složkou. Rivinius a Štefl (1999, IAU Col. 175, 581) ukázali na základě shodné proměnnosti ve spektech, že druhým takovým systémem je známá hvězda 59 Cyg. V další práci (Rivinius, Štefl, Hummel, Maintz 2001, workshop "Interacting Winds from Massive Stars", Astron. Soc. Pacific Conf. Series, v tisku) byly shrnuty vlastnosti emisních komponent čar He I a navrženo, jak mohou tyto komponenty být využity pro nepřímou detekci daného typu dvojhvězd.

Soubor výše uvedených prací je částí výsledků dosažených v grantu GA CR č. 202/97/0326. Staly se východiskem pro další mezinárodní projekty a doktorské práce. 
 
 

Srdečně zve

Petr Pravec