Logo ASU
Astronomický ústav 
Akademie věd České republiky
Logo AV

Pravidelný seminář 3. 12. 2001


Pozvánka na pravidelný seminář AsÚ AV ČR

který se koná v pondělí dne
3. prosince 2001
 

v nové seminární místnosti AsÚ v Ondřejově
(budova starého výpočetního střediska)
 

PROGRAM:

13.00 odborná část

14.00 přestávka/káva
14.20 obecná část - informace z vedení ústavu

V odborné části vyslechneme informace ze stelárního oddělení, a to:

1. Novinky z oddělení (RNDr. Jiří Kubát, CSc.)

2. Star-Disc Interaction in Active Galactic Nuclei

Mgr. Miroslav Šlechta, Ph.D. 

Seminář se týká interakce satelitu s akrečním diskem v jádru aktivních galaxií, což je téma, kterému jsem se věnoval ve své dizertační práci.

Řešeným problémem je pohyb satelitu (hvězdy s parametry podobnými Slunci) v rovině advekčního akrečního disku.

V první části podávám přehled efektů, které se berou v úvahu. Dominantním efektem je samozřejmě gravitace centrálního tělesa (supermasívní černé díry). K dalším diskutovaným efektům patří hydrodynamický odpor plynného prostředí disku, který brzdí pohyb satelitu a navádí jej na nižší a nižší dráhy, dále gravitační vliv disku jako malá porucha ke gravitaci centrálního tělesa, a případně pseudo-Newtonovská korekce gravitačního působení centrálního tělesa. Posledním efektem, jehož vliv je však pouze stručně nastíněn, je otázka dynamického (gravitačního) tření.

Ve druhé části prezentuji výsledky numerického modelu. Ukazuje se, že výrazný vliv na vývoj orbitálních elementů satelitu má přímé hydrodynamické tření, zatímco gravitace disku a pseudo-Newtonovská korekce centrálního potenciálu reprezentují malé poruchy a lze je ve většině případů zanedbat. Efekt, který nemusí být zanedbatelný, však způsobuje gravitační tření; tento efekt je však diskutován prozatím ne zcela konzistentně, protože model gravitačního tření v prostředí akrečního disku zatím není self-konzistentně vyvinut.
 

Seminář bude uvádět Bc. Lenka Šarounová.
 

Srdečně zve

Dr. Petr Pravec