Logo ASU
Astronomický ústav 
Akademie věd České republiky
Logo AV

Pravidelný seminář 3. 2. 2003


Pozvánka na pravidelný seminář AsÚ AV ČR

který se koná v pondělí dne
3. února 2003
 

v nové seminární místnosti AsÚ v Ondřejově
(budova starého výpočetního střediska)
 

PROGRAM:

13.00 odborná část

14.00 přestávka/káva
14.20 informace z vedení ústavu
 

V odborné části vyslechneme informace ze skupiny "Dynamika pohybu satelitů"

1. Novinky ze skupiny (Radek Peřestý)

2. Přednáška

Jaroslav Klokočník

Letní škola družicové altimetrie ve Wuhanu 
- co je v oboru nového ve světě a jak je to u nás

Spolupořadatelem přednášky je CEDR 
(Výzkumné centrum dynamiky Země).

Letní škola a konference o družicové altimetrii se konala v září v čínském velkoměstě Wuhan pod záštitou IAG jako společné zasedání SSG3.186 a IAG Sekce II. Hlavními organizátory byli C. K. Shum, Číňan žijící v USA (Ohio State University), Ch. Hwang (Číňan z Tajwanu) a zástupci místní university. První dva dny bylo šest tříhodinových přehledových přednášek zaměřených na čínské postgraduální studenty. Další dny týdenního setkání byly věnovány běžné konferenci.

Z konference máme CD se záznamem většiny přednášek a referátů. Vystoupili například A. Cazenavová, C. K. Shum, D. T. Sandwell, P. Berryová, C. K. Shum, Ch. Hwang, W. Bosch, C. Zuffada, aj. Z některých jejich vystoupení budou ukázky o použití družicové altimetrie v oceánografii a klimatologii, o zpracování altimetrických měření v oblastech mimo oceány a moře (tím se pole geoaplikací podstatně rozšiřuje) a v geodézii.

Náš příspěvěk spočíval v přednesení pozvaného referátu o odhadech přesnosti modelů gravitačního pole Země pomocí dat diferenciální družicové altimetrie, ve vystavení posteru o bistatické altimetrii mezi GPS a CHAMP a ve vedení jednoho programového odpoledne. Během přednášky podáme přehled o našich výsledcích a zařadíme je do kontextu prací probíhajících jinde.
 

Srdečně zve

Petr Pravec
vedoucí semináře