Logo ASU
Astronomický ústav
Akademie věd České republiky, v. v. i.
Logo AV

  
Pravidelný seminář 10. 12. 2007


 
Pozvánka na pravidelný seminář AsÚ AV ČR

pondělí 10. prosince 2007

nová seminární mistnost AsÚ v Ondřejově
 

PROGRAM

  
13:00 Novinky ze stelárního oddělení (P. Koubský)

Přednáška

Virtuální observatoř: Nový revoluční nástroj pro astronomický výzkum nebo jen jiná internetová technologie?

   Petr Škoda


14:00 Přestávka/káva

14:20 Informace z vedení ústavu


Obsah přednášky:

Astronomický výzkum na počátku 21. století se musí vypořádat s petabyty vědeckých dat jakožto důsledkem rostoucí velikosti detektorů instalovaných i na středně velkých dalekohledech a kosmických experimentech nebo produkovaných numerickými simulacemi na superpočítačových gridech. Efektivní využití této exponenciálně rostoucí datové laviny vyžaduje kvalitativně novou organizaci ukládaní dat a novátorskou strategii jejich archivace, přičemž je hlavní důraz kladen na globální sítě decentralizovaných databází a datových úložišť vzájemně propojených výkonnými a pružnými protokoly.

Chytrá infrastruktura spolu s podrobným popisem dat používajícím značky pro metadata na bázi jazyka XML dovoluje užití efektivních technik dolování dat aplikovaných na datové soubory obsahující miliardy záznamů a umožňuje tak objevy velmi vzácných dosud neznámých tříd astronomických objektů nebo výzkum nových fyzikálních jevů a vztahů napříč celým elektromagnetickým spektrem.

V přednášce podáme základní přehled principu a technologií na kterých je virtuální observatoř založena a vysvětlím důvody, proč je považována za nový revoluční nástroj, který změní podobu astronomického výzkumu v blízké budoucnosti. Nakonec zmíním vztah aktivit probíhajících v rámci virtuální observatoře a snah o demokratizaci vědy pod vedením různých celosvětových organizací (včetně UNESCO] jakožto i důležitost zachování astronomických dat jako součásti vědění celého lidstva pomocí specializovaných kurátorských center v rámci projektů CASPAR a e-Science financovaných Evropskou unií.



Srdečně zve
 
Jiří Horák