OTEVŘENÉ SETKÁNÍ ČLENŮ SLUNEČNÍ SEKCE ČAS

Sluneční sekce České astronomické společnosti Vás zve na otevřené setkání jejích členů a příznivců Slunce, které se koná v sobotu 17. listopadu 2018 na nově zrekonstruované hvězdárně v Teplicích.

Vážení a milí členové sluneční sekce a příznivci Slunce!
Výbor Sluneční sekce ČAS Vás zve na

OTEVŘENÉ SETKÁNÍ ČLENŮ SLUNEČNÍ SEKCE ČAS

Uskuteční se v sobotu 17. listopadu 2018 od 10:00 hodin na hvězdárně v Teplicích, Písečný vrch 2517 (GPS: 50.6383N, 13.8467E).

Toto setkání je určeno nejen členům Sluneční sekce, vítáni jsou všichni, kdo mají zájem o dění na Slunci.

Program:

10:00   Zahájení, přivítání účastníků (E. Marková, předsedkyně Sluneční sekce ČAS)
10:05   Vystoupení zástupce (ředitele) hvězdárny Teplice
10:10   Geometrie prostoru deformovaného Sluncem (M. Křížek)
10:30   Evropský sluneční dalekohled EST (M. Sobotka):
11:00   Současný stav slunečních pozorování na Almě ( M. Bárta)
11:30   Nejnovější výsledky pozorování oscilací v protuberancích na ondřejovském spektrografu
              HSFA-2 (M. Zapior)
11:50   Civilizační dopady erupční aktivity Slunce (M. Švanda)
12:30   přestávka na oběd
13:30   prohlídka hvězdárny
14:20   Nový pohled na sluneční erupce – 3D rekonexe (J. Dudik)
14:50   Měřeni spektrálního toku optického kontinua z aktivní oblasti na Slunci (P. Kotrč,
              R. Křížová a V. Březová)
15:10   Synoptické pozorování Slunce v Ondřejově (M. Exnerová, V. Feik)
15:30   Pozorování Slunce na Hvězdárně barona Artura Krause v Pardubicích (A. Uhlíř,
              P. Komárek)
15:40   Sluneční analema ve výuce astronomie (M. Zapior)
16:00   Zakončení setkání

Svůj zájem o účast včetně způsobu dopravy prosím vyplňte na přiložené návratce. Návratku zašlete prosím co nejdříve, nejdéle pak do 10.11.2018 a to buď mailem na adresu eva.radec<at sign>seznam.cz a v kopii na adresu ivanamacourkova<at sign>centrum.cz nebo poštou na adresu Eva Marková, Radeč 39, 542 32 Úpice.

Pokud pojedete do Teplic autem, neparkujte prosím u hvězdárny, kam je i zakázaný vjezd. Velké veřejné (doporučené) parkoviště je u hotelu Panorama (bod č. 1 na mapě), pokud je náhodou plné, tak je možné nechat auto kdekoliv po straně v ulici U Panoramy, případně se dá ještě zaparkovat o kousek blíže na kraji lesa pod kopcem Doubravka (bod č. 2 na mapě). Od parkoviště na hvězdárnu je to cca 500 metrů pěšky (mapa). Výjimečně mohou přijet až k hvězdárně pouze ti, kteří nejsou schopní ujít 500 metrů a ti, kteří povezou náklad. Na akci bude pro účastníky zdarma k dispozici běžné občerstvení (káva, čaj, voda, sušenky). Možnost oběda je buď z vlastních zásob nebo v restauraci vzdálené cca 1,5 km, což vzhledem k nabitému programu bude problém.

Jak se na Hvězdárnu Teplice dostanete:

Autem od Prahy po D8: po odbočení z D8 na Teplice v Řehlovicích odbočit na první odbočce z dálnice na Suché a Modlany. V obci Suché odbočit vlevo a přes Kvítkov a Drahkov dojet do Teplic. Na první velké křižovatce za cedulí Teplice (vpravo je točna trolejbusu) odbočit vlevo a zaparkovat na veřejném parkovišti u hotelu Panorama (vpravo), případně lze parkovat kdekoliv v ulici U Panoramy nebo kousek dál na kraji lesa před zákazem vjezdu. Od parkoviště pokračovat dál pěšky podél kurtů a na rozdvojení jít ulicí Písečný vrch vpravo (mírné klesání), po 500 metrech je hvězdárna.

Z nádraží: Trolejbusem č. 104 nebo 105 od vlakového nádraží na konečnou stanici Panorama. Pokračovat ulicí U Panoramy kolem hotelu Panorama (vpravo) a kurtů (vlevo), na rozdvojení pokračovat ulicí Písečný vrch vpravo (mírné klesání), po 500 metrech je hvězdárna. Pěšky z vlakového nádraží: ulicemi Vrchlického, Svatopluka Čecha (nebo přes park) a Pod Doubravkou, následně je několik možných cest, např. z rohu ulic Křičkova a Fučíkova stezka (mapa), nebo kolem Botanické zahrady (hvězdárnu je odtud již možné spatřit).